Scheiden met twee woningen (bezint eer ge begint)

Onlangs kwam ik als register financieel echtscheidingsadviseur het volgende geval tegen.Echtscheidingspartner

In 2012 trouwden een man en een vrouw in gemeenschap van goederen. Ze hadden beide een eigen woning met daaraan een gekoppelde spaarhypotheek. De woning van de vrouw stond te koop en zij was van plan te gaan wonen in de woning van de man.

Maar al met al ging de relatie niet zo voorspoedig en gingen zij in 2013 scheiden. De mediator gaf aan dat ze beiden weer naar hun eigen huis konden gaan maar dat wel e.e.a. gewijzigd moest worden aan hun hypotheek. Ze kwamen bij mij met de vraag of dit waar was en hoe dit zo gekomen is. Mijn woning is toch nog steeds mijn woning en mijn spaarpolis staat op mijn naam dus waarom moet ik die dan wijzigen.

Het volgende is zonder administratieve wijziging toch gebeurt:

Nadat ze in gemeenschap van goederen gehuwd waren werden beide voor 50% eigenaar van de woning van hun nieuwe partner en 50% eigenaar van hun spaarpolis. Alle bezittingen en schulden dus 50/50 eigendom. Nu gaan ze uit elkaar en delen ze elkaar de bezittingen toe. In principe ziet de belastingdienst het zo dat de woning van bijvoorbeeld de vrouw voor 50% vervreemd was bij het aangaan van het huwelijk en dat zij nu weer 50% overneemt van haar ex-partner. Dit ziet de belastingdienst als nieuwe verkrijging en de hypotheekrente is alleen aftrekbaar als je minimaal dit deel op annuïteiten basis aflost.

Dit stukje is geschreven door Ernest Stel. Ernest Stel is RFEA gecertificeerd adviseur en eigenaar vanwww.echtscheidingspartner.nl